Aanhouding aan grens met contant geld

De Duitse douane controleert vaker en vaker op de aanwezigheid van contant geld en waardepapieren aan de grens tussen Zwitserland en Duitsland. Vanaf 15 juni 2007 is het niet meer toegestaan om meer dan € 10.000 op 'het lijf' te hebben zonder dat dit bedrag is aangegeven bij de douane. Klanten vertellen mij dat zij staande zijn gehouden door de douane en dat de passagiers apart werden verhoord door de douane beambten. De auto wordt volledig doorzocht en af en toe wordt zelfs een geldspeurhond ingeschakeld. Voor veel cliënten is dit een zeer vervelende en stressvolle gebeurtenis.

Indien de douane meer dan € 10.000 heeft aangetroffen dan zal zij een bepaald percentage van het aangetroffen bedrag als een vorm van zekerheid innemen. Dit percentage is afhankelijk van de hoogte van het geldbedrag en de mate waarin de reiziger heeft geprobeerd het geld te verstoppen. Het verstoppen van geld wordt namelijk gezien als een bewuste daad om geld te smokkelen en dan zullen het zekerheidsbedrag en de op te leggen boete hoog zijn (maximaal € 1.000.000). Het overige geld kunt u meenemen naar Nederland.

De douane zal ook een rapport opstellen. In de meeste gevallen zal dit rapport worden opgestuurd naar Berlijn en via Berlijn naar de autoriteiten in Nederland. De Nederlandse Belastingdienst zal u vervolgens aanschrijven.